Het wetenschappelijk onderzoek  Faculteit Dierengeneeskunde Universiteit Gent.

Winner of the Xcellent Horse Insurance Clinical Research Award

Kan het hoefmechanisme van een onbeslagen hoef benaderd worden een nieuw type  hoefijzer?

J.Brunsting – M. Dumoulin – M. Oosterlinck – M. Haspeslagh – D. Rondelez – F. Pille

Dienst Heelkunde en Anesthesie van huisdieren, Faculteit Dierengeneeskunde Universiteit Gent.

nauwkeurige meting

8 paarden

3 situaties

De hieluitzetting werd gemeten door middel van een verplaatsingssensor met hoge nauwkeurigheid.

Deze verplaatsingssensor werd op de binnen- en buitenhiel van de hoef gefixeerd en zo kon de hieluitzetting exact worden weergegeven.

Dit werd gemeten op 16 voorvoeten van 8 paarden in 3 verschillende situaties:

 

1. Blootvoets
2. Split-Toe Hoefijzer (Moerman)
3. Klassiek Hoefijzer

 

Dit onderzoek werd uitgevoerd in geconditioneerde omstandigheden waar gebruik werd gemaakt van een loopband waardoor alle paarden zowel in stap, draf en galop aan exact dezelfde snelheden als ondergrond liepen. Uit de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek kon men dus besluiten dat er een groot verschil bestaat tussen het klassieke hoefijzer en het Split-Toe Moerman hoefijzer.

Onbeslagen hoef

100 %

Split-Toe Moerman hoefijzer

Geen belemmering

Klassiek hoefijzer

± 40% belemmering

Conclusie van het onderzoek

Hielexpansie (wat functioneel een heel belangrijk gegeven is) wordt voor   ± 40% belemmerd  wanneer we een klassiek hoefijzer  plaatsen. Indien we het hoefijzer na het plaatsen tweedelig maken zoals bij de Split-Toe Moerman methode, dan treedt deze belemmering niet op en hebben we een vergelijkbare hielexpansie als bij een onbeslagen voet.

nieuws

European Veterinary Conferece – Voorjaarsdagen 

Dr. Michèle Dumoulin et al. (Vakgroep Heelkunde en Anesthesie van de Huisdieren, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent)

European College of Veterinary Surgeons

Dr. J. Brunsting et al. (Vakgroep Heelkunde en Anesthesie van de Huisdieren, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent)

Tijdens de European Veterinary Conference Voorjaarsdagen, heeft Michèle Dumoulin met haar  presentatie  over haar  wetenschappelijk onderzoek en de werking van het Moerman beslag de Xcellent Horse Insurance Clinical Research Award gewonnen.

Dit is de prijs voor het beste klinisch onderzoek met een dikke pluim van de jury voor dit vernieuwend ijzer met positieve eigenschappen voor het paard.Daar zijn we supertrots op uiteraard,Proficiat Michèle !